Eco-Extension in Chorlton-cum-Hardy

"A home that stops the traffic". Contemporary eco-home extension is build onto Manchester Architect and Engineer's house renovation project.

The current owners of this 19th century property, an architect and engineer acquired it with big plans to create a unique and fabulous family home for themselves.

Significant renovation work brought the 1886 Victorian structure, up to and beyond modern building standards. Added onto this is a contemporary eco-extension with cantilevered balcony that architecturally stands in stark contrast against the original property.

The older property is characterised by white rendered walls and period features, while the stunning new extension also with white rendered walls draws inspiration from modernistic "Grand Designs" that break new ground in terms of design and materials use.

Exterior Glazing

One of the striking features of the modern extension design is the fabulous large glass walls that help light the interior naturally and provide a comprehensive view of the family garden area.

Above and below the central cantilevered balcony area are ' large glass doors that slide back into recessed pockets within the external walls, so they are fully concealed when open.

A frameless glass balcony balustrade provides an almost invisible safety wall.

A tall full height (5.5 metre) double glazed window forms the exterior glass wall used to bring light to the entire stairwell. Adjacent is a panel of white unbroken insulated render that introduces and visually joins a top floor with the lower as one moves from the single story joining room into the double extension.

This single storey living room joins the old and new buildings. A flat turfed 'green' roof contains four Velux flat roof lights which flood the room below in natural daylight Frameless corner glazing is used in the kitchen area where it provides light and a stylish unobstructed view to the side of the house.

Kitchen Diner

The kitchen diner is built to exacting standards. Full height, enclosed, integrated wall units extend around an extensive kitchen island and make the room very contemporary.

Ample white gloss storage units with integrated handles keep surfaces clear and design lines clean; the solid white floor is a poured and set seamless resin for a smooth look and easy maintenance; and Corion worktops have sinks seamlessly moulded into them eliminating edges and ensuring easy cleaning.

Lighting the kitchen is natural light from large low-U double glazed windows that allow ample daylight in to reflect off the white surfaces, low energy recessed downlights and LED colour changing up-lights illuminate the evenings and a suspended ceiling down-light panel provides functional light above the island.

Recesses above all windows house remote control window blinds that are hidden when not in use.

Ecologically Sound Decisions

Deciding to give the existing house and new extension solid 'Green' or ecological credentials was an early design decision, especially for insulation and energy saving measures. These are more progressive than current UK building regulations requirements and underscore the owner's commitment to sound environmental principles and sustainable living.

Another example of this is in using exterior insulated render over original and extension walls. This creates a warm skin to the building, preserving valuable internal space and the internal heat store. It also makes for a more comfortable living environment.

A turfed flat 'green' roof provides an attractive alternative walk-way between upper levels and a play area. The green roof also insulates the room below very effectively.

On the extension's flat roof we installed solar thermal roof panels that heat water which is then stored in a thermal heat store cylinder.

A heat recovery vent system harvests warm, moist or stale air from around the building to heat fresh air prior to circulation around the house for ventilation.

Low energy lighting is installed throughout the property and under floor heating is installed throughout the extension and bathrooms.

Extension Design Ideas

Having an architect and engineer for clients brought to the project very significant creative input, for example, in creating a particular physical structure, an aesthetic look and materials choices.

The floating cantilevered balcony and canopy a defining feature of the modernist extension was created from integrated design and structural calculations provided by the client. We have many other examples of how cooperation helps create a dream home and vision.

Aesthetically, for example, the client's design has clean look on the extension frontage achieved by concealing into the walls the waste and rainwater pipes.

Materials choice includes use of European oak cladding on the new north wall to insulate and form an attractive, low maintenance covering that will age gracefully.

Another positive aspect has been the detail that went into the planning stage and the experience in working in modern integrated solutions such as the modern heating and heat recovery systems.

The Construction of Eco-Extension

The extension was created using the latest construction techniques and building materials. A precision made timber / steel frame was erected over an insulated concrete base and prefabricated panels were erected prior to fitting the glazing. This part of the building was erected in 8 days!

Boarshurst Experience

"The experience for Boarshurst has been a very positive one in architectural design experience and in use of innovative materials. Only a few years ago our various employee teams would have thought exceeding building regulations for insulation was perhaps excessive. Now they understand and are fully on-board when clients talk about underfloor insulation, insulated walls (interior and exterior) and insulated internal ceilings and roof spaces. 'Grand' projects like these this improve our eco credentials too."

Contemporary Eco-Extension

Links

Slideshow
(Below)
Contemporary Eco Build Extension and Traditional Renovation
Eco-Extension
Building/Construction Work
Traditional Renovation Stages
Renovation Phases
Eco Extension Build
Extension Construction
Luxury, Modern Kitchen Diner
Contrasting Traditional and Modern
Light, Airy Interior Living Area
Green Roof over Eco-Extension
Traditional Villa and Eco-Extension

"Chorlton" Top of page

We renovated and extended this traditional house in Chorlton-cum-Hardy, Manchester with a contemporary eco-build with green credentials.